top of page

Το Σεπτέμβρη του 1988 η αείμνηστη τότε Πρόεδρος της Λέσχης Λαϊονές Λευκωσίας - Κερύνειας Μυρτώ Σταυρινίδου, σκέφτηκε ότι ο Λαϊονισμός έπρεπε να κάμει πιο αισθητή την παρουσία του στοχεύοντας πιο ψηλά. Με τη συγκατάθεση των αντιπροέδρων της Λέσχης για κοινό στόχο πάρθηκε η απόφαση για ένα Βρεφονηπιοκομικό Σταθμό σε βιομηχανική περιοχή.  Ένα έργο που ποτέ δεν ξανάγινε και για το οποίο υπήρχε μεγάλη ανάγκη, αφού θα εξυπηρετούσε την εργαζόμενη μάνα, το παιδί και την ίδια την οικονομία του τόπου μας.  Ένα τέτοιο έργο ήταν τεράστιο για μια Λέσχη, όχι μόνο από πλευράς δαπάνης αλλά και από πλευράς χρόνου και προσπάθειας.  Ο χρόνος για συμπλήρωση του έργου υπολογίστηκε σε τρία χρόνια. Χωρίς δισταγμό, οι δύο αντιπρόεδροι συμφώνησαν να συνεργαστούν και να συνεχίσουν το έργο, κατά ιη διάρκεια της δικής τους θητείας.  

 

Καλέσαμε και τις άλλες Λέσχες της Ζώνης να συμμετάσχουν και ήταν μεγάλη η χαρά μας όταν η ανάδοχος Λέσχη Λάιονς Λευκωσίας ανταποκρίθηκε στο κάλεσμά μας και ο Βρεφονηπιοκομικός και Παιδοκομικός Σταθμός έγινε κοινό έργο των δύο Λεσχών. Οι προπαρασκευαστικές εργασίες πήραν πάνω από ένα χρόνο.  Σε συνεργασία με το Γραφείο Ευημερίας κάναμε έρευνα για να εξακριβώσουμε κατά πόσο η λειτουργία ενός τέτοιου σταθμού θα ήταν βιώσιμη. Τα αποτελέσματα ήταν θετικά και πολύ ενθαρρυντικά. Παρουσιάσαμε μετά την ιδέα μας στο Υπουργείο Εμπορίου και Βιομηχανίας και στο Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, που μας έδωσαν την έγκριση και την αμέριστη συμπαράσταση τους.

Ακολούθησε ο χειρισμός του θέματος από τα διάφορα Κυβερνητικά Τμήματα και το Υπουργικό Συμβούλιο που ενέκριναν την παραχώρηση του κατάλληλου τεμαχίου γης. Συγχρόνως ο Λ. Χρίστος Μϊτσιγκας ετοίμασε τα αρχιτεκτονικά σχέδια σύμφωνα με όλες τις προδιαγραφές που προνοεί η σχετική νομοθεσία και παρακολουθούσε το έργο αφιλοκερδώς πάντα.  Το κτίριο κάλυπτε ένα χώρο 633 τ.μ. και περιελάμβανε υπνοδωμάτια και αίθουσες για βρέφη και παιδιά, αίθουσα πολλαπλής χρήσης, κουζίνα, τραπεζαρία, ιατρείο, αίθουσα προσωπικού. Σύμφωνα με τους κανονισμούς, υπάρχει ένας χώρος 20τ.π. για κάθε παιδί. Είχε γίνει επίσης πρόνοια και για μελλοντική επέκταση του κτιρίου. Η οποία επέκταση έγινε το 2009, καλύπτοντας χώρο 850 τ.μ. Στεγάζεται στην
οδό Αθηναίου 22 στο Στρόβολο. Τηλ. 22492626.  Τον Απρίλη του 1991 βάλαμε το Θεμέλιο Λίθο του Κτιρίου με παρευρισκόμενους μεταξύ άλλων επισήμων τον τότε πρώτο Διεθνή Αντιπρόεδρο Donald Banker, Υπουργούς και Βουλευτές. Στο μεταξύ διοργανώσαμε διάφορες και ποικίλες δραστηριότητες για συλλογή χρημάτων, κινητοποιώντας Υπουργεία, Επιμελητήρια, Δήμους τους ίδιους τους βιομηχάνους καθώς και τους Διεθνείς Λάϊονς. Η Κυβέρνηση ανακοίνωσε εισφορά 50% έναντι της δαπάνης ανέγερσης και 30% για τον εξοπλισμό του Σταθμού. Τον σκοπό υποστήριξε και η τότε σύζυγος του Προέδρου της Δημοκρατίας κα Ανδρούλλα Βασιλείου η οποία έθεσε το έργο υπό την προστασία της, θέτοντας ταυτόχρονα και υπό την αιγίδα της μερικές από τις εκδηλώσεις μας. Η πρώτη τέτοια εκδήλωση ήταν ένα κονσέρτο στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο σταθμός αποπερατώθηκε τέλη 1992. Διοικείτο από επιτροπή που απαρτιζόταν από αντιπροσώπους γονέων, βιομηχάνων,
του Γραφείου Ευημερίας, του Υπουργείου Εμπορίου και Βιομηχανίας και μέλη των Λεσχών Λαϊονς Λευκωσίας, Λαϊονές Λευκωσίας - Κερύνειας και Λαίονς Λήδα και διευθύνεται από την Διευθύντρια του Σταθμού κα. Λίτσα Χαραλάμπους και δεκαεννιαμελές προσωπικό καθώς και τριμελές βοηθητικό προσωπικό. Στο Σταθμό φοιτούν τώρα περίπου 110 παιδιά.

Κοιτάζοντας πίσω, βλέπουμε ότι με το αξιόλογο αυτό έργο δεν προσφέραμε μόνο, αλλά πετύχαμε τη συνεργασία μεταξύ μελών και Λεσχών. Δουλεύοντας μαζί συνδεθήκαμε, ήρθαμε πιο κοντά ο ένας στον άλλο. Ταυτόχρονα κάναμε το Λαϊονισμό πιο γνωστό, πιο αποδεκτό, έχοντας πάρει και κατά κάποιο τρόπο επίσημη σφραγίδα έγκρισης από την Κυβέρνηση. Για όλα αυτά, κάθε μια από μας είναι περήφανη που είναι Λαϊονές.

Λαϊονικός Βρεφονηπιοκομικός και Παιδοκομικός Σταθμός στη Βιομηχανική Περιοχή Στροβόλου 

bottom of page